Oldalak

Ki a virágot szereti

Szemkápráztató szépségek illegetik billegetik magukat a reggeli aranyos fényözönben melyet a felkelő nap fénye vetít szorgalmasan ébredő földünkre. A déli fekvésű gangon, ilyenkor szinte hallhatóan megindul az élet, ahogy a petúniák lassan kitárják szirmaikat az üdvözlésre. Persze tudom, hogy a napkelte, a nappal és az éjszaka relatív, hisz ciklikusan változik, és a földgolyónak mindig van olyan pontja, ahol éppen süt, vagy nem süt a nap. De mi, és a gyönyörűséges növénykéink, mégis mindig újra megéljük a nappali fények magasztos, felemelő, melengető és boldogító érzését.

Uborkaszezon

A halántéklebenyeim berezonálnak a koncentrálástól, hogy lazán valami frappáns és értelmes gondolatcsírát préseljek ki közülük. Itt a nyakunkon a nyári szezon, az iskolai vakáció, a vízparti láblógatás, és kéne egy jó kis húzós cikk, valami, amit önfeledten, vagy éppen kajánul, guvadó szemekkel olvashatnak a nyájasok. Valami habkönnyű témát, hogy ne okozzon gyomorrontást, álmatlan éjszakákat, és meggondolatlan válópert. Nehéz dió most ez valahogy nálam, úgy tűnik apró alkotói válság, vagy kósza gondolatszorulás? Nem ritka mostanában.

Csigaház

Kopp, kopp, bumm, bumm, csitt csatt. Reccs. Már meg sem hallom mi zúg a fejünk felett. Ha igazságos akarok lenni, akkor tulajdonképpen zene ez füleinknek. Persze, messzi földről hozzánk tévedt idegen hihetné, hogy valkűrök nehéz vértezetű csapata vágtat keresztül felettünk harci paripáin, poros padlásunkat használva kifutó pályának, majd a tüzes felhőkbe emelkedve páncéljaikat megszikráztathassák az isteni nap fényében. Don Quijote a búsképű lovag is már heveny a kardjához kapkodott volna, hogy elégtételt vegyen az égi zajongókon.

A brazil muslicák

Ez még a nagy tavaszi özönvíz előtt történt, amikor pár napig hét plusz egy ágra sütött a nap, és a fecskék is nagy lakberendezésbe kezdtek az eresz alatt. Persze a többi repdeső, verdeső és összevissza cikázó élőlényre is rájött a heves viszketegség, hogy fene nagy sürgölődésbe kezdjenek. Verőfényes, reggel volt, csak úgy győztem kapkodni a fejem a bevetődő napsugarak elől, reggeli tornának is beillett ahogy táncoltam a fénypászmák között. Amúgy kellemes nyugis hétvége volt, ilyenkor ráérünk a szokásosnál lazábban ébredni, és kicsit mezítláb csoszonkázni a reggelre ránk tapadt lenge háló ruhánkban.