Színes karikák ugrándoznak a szemem előtt, a monitort is csak alig látom, szédülök, meg kell kapaszkodnom a saját hajamban. A számítógép csendesen duruzsol, már reggel óta verem a billentyűket, kintről halvány téli fény dereng, a háttérben szól az egyik kedvenc jazz rádióm. Munkával kezdődik ez a január is, örülnöm kellene, de mégis olyan furcsán érzem magam.
Elgondolkoztató, hogy amikor a székemről felpattannék, felettébb gyengék a térdeim, és a gyomrom körül is kellemetlen üresség honol. A sok halaszthatatlan tevékenység, azonban eltereli a figyelmemet testi kínjaimról. Hellyel közzel ég a kezem alatt a munka, már egy pohár oltóvizet is idekészítettem. Mármint szomjúság oltót. Folytatom hát tovább a munkát amibe belekezdtem. Észrevétlenül lopakodva, majd egyre erősebben, monoton zaj szűrődik a zene mellé hallójárataimba. Némi merengés után rájövök, hogy csak az én szemeim kopognak az éhségtől. Hát erről teljesen elfeledkeztem. A karácsonyi és szilveszteri véget nem érő nagy zabálások után, még csak hallani sem akartam egy ideig az evésről, most hát itt a böjtje. Rácsapok verítékező csupasz homlokomra csak úgy freccsen, hát persze, itt az ideje egy rendes evésnek, de ahhoz valamit főzni kéne, valami frisset. Nosza, hagyok csapott papot, és sebtében kötényt kötök magamra. Lássuk egyáltalán, milyen nyersanyagok vannak a hűtőben? Akad három darab szép közepes cukkini, húsos szalonna, másfél nagy pohár tejföl, ementáli sajt, három tojás. A legnagyobb kincs egy csomag debreceni kolbász, mely megúszta a szilvesztert, még éppen belefér a lejárati időbe. Kell még egy fej vöröshagyma, pár gerezd foghagyma, egy pohár rizs, és indulhat a gyönyör. Rakott cukkinit fogok készíteni még sosem csináltam, de van elképzelésem. Hasonló valami lesz mint a rakott kelkáposzta. Mindenekelőtt felteszem főni a rizst. Kevés olajon pirítom, hozzá kevés apróra vágott hagymát, morzsolt fűszerekkel (petrezselyem, zellerlevél, stb.) megszórom, majd kétszeres rizsmennyiségű forró vízzel felengedve, sózva, fedő alatt 15 percig takarékon elkészül. 20 percig hagyjuk lefedve. Közben megfőzöm a pörköltes szószt amit majd a rétegek közé terítek. Nagy serpenyőben kevés olajon, apró kockákra vágott húsos szalonnát ropogósra pirítok, majd hozzáteszem az ugyancsak apróra vágott nagy fej hagymát. Ha kellően átüvegesedett, ráteszem a vékony karikákra vágott debrecenit (vagy virslit) és ezzel is kicsit pirítom, kevergetve, hogy le ne égjen. Ilyenkor jöhet rá az őrölt pirospaprika, bőven aki szereti, átforgatva gyorsan, és egy kicsi vizet alá, hogy a paprika meg ne keseredjen, majd hozzáteszem a fél nagy pohár tejfölt. Ezzel egyet rottyantom és megkóstolom kell-e még valamivel ízesíteni, sózni? Bátran fűszerezhetünk, a rizs és a cukkini felszívják az ízeket. Ekkor jöhet a két-három gerezd tört fokhagyma is. Rendes körülmények között az egészet rendesen darált sertés vagy pulyka hússal csinálnám, de most ez volt kéznél. Egy megfelelő tepsit, ecsettel vékonyan kiolajozok. Kezdem a cukkinivel, az egyiket szépen beleszeletelem héjastul egyenletesen egy uborka gyaluval, hogy mindenhol fedjen. Ezt a réteget és minden továbbit, vékonyan meglocsolom az egész tojásokból és a többi tejföllel elhabart, enyhén sózott szósszal. Ez a kötőanyag. Most elterítek egy réteg rizst, erre jön egy réteg pörköltes szósz. A pörköltre aztán újabb sor cukkini, arra a tojásos tejföl, rizs, és kezdjük elölről. A három közepes (~20 cm) cukkinivel, három rakott réteg jön ki, éppen megtelik a tepsi és elfogy a rizs és a pörkölt is. Felülre egy vékony réteg cukkini kerül. A legtetejére egyenletesen elosztjuk a maradék tojásos tejfölt, és legvégül sajtot reszelünk rá bőven. Előmelegített sütőben 40-50 percet sütjük, ha kell rágrillezünk, hogy az olvadt sajt barnás ropogós legyen. A sütőből kivéve, fél órát pihentetjük, hogy a gőzök lehűljenek benne, majd nagy kockákra osztva tálaljuk, kis tejfölt öntünk rá, és melléje. Kiadós, korszerű egytálétel. Desszertnek adjunk gyümölcsöt, például pucolt mandarint, hidegen. Azt hiszem szépen beindultak a nyálmirigyeim, már megint megéheztem.
Elgondolkoztató, hogy amikor a székemről felpattannék, felettébb gyengék a térdeim, és a gyomrom körül is kellemetlen üresség honol. A sok halaszthatatlan tevékenység, azonban eltereli a figyelmemet testi kínjaimról. Hellyel közzel ég a kezem alatt a munka, már egy pohár oltóvizet is idekészítettem. Mármint szomjúság oltót. Folytatom hát tovább a munkát amibe belekezdtem. Észrevétlenül lopakodva, majd egyre erősebben, monoton zaj szűrődik a zene mellé hallójárataimba. Némi merengés után rájövök, hogy csak az én szemeim kopognak az éhségtől. Hát erről teljesen elfeledkeztem. A karácsonyi és szilveszteri véget nem érő nagy zabálások után, még csak hallani sem akartam egy ideig az evésről, most hát itt a böjtje. Rácsapok verítékező csupasz homlokomra csak úgy freccsen, hát persze, itt az ideje egy rendes evésnek, de ahhoz valamit főzni kéne, valami frisset. Nosza, hagyok csapott papot, és sebtében kötényt kötök magamra. Lássuk egyáltalán, milyen nyersanyagok vannak a hűtőben? Akad három darab szép közepes cukkini, húsos szalonna, másfél nagy pohár tejföl, ementáli sajt, három tojás. A legnagyobb kincs egy csomag debreceni kolbász, mely megúszta a szilvesztert, még éppen belefér a lejárati időbe. Kell még egy fej vöröshagyma, pár gerezd foghagyma, egy pohár rizs, és indulhat a gyönyör. Rakott cukkinit fogok készíteni még sosem csináltam, de van elképzelésem. Hasonló valami lesz mint a rakott kelkáposzta. Mindenekelőtt felteszem főni a rizst. Kevés olajon pirítom, hozzá kevés apróra vágott hagymát, morzsolt fűszerekkel (petrezselyem, zellerlevél, stb.) megszórom, majd kétszeres rizsmennyiségű forró vízzel felengedve, sózva, fedő alatt 15 percig takarékon elkészül. 20 percig hagyjuk lefedve. Közben megfőzöm a pörköltes szószt amit majd a rétegek közé terítek. Nagy serpenyőben kevés olajon, apró kockákra vágott húsos szalonnát ropogósra pirítok, majd hozzáteszem az ugyancsak apróra vágott nagy fej hagymát. Ha kellően átüvegesedett, ráteszem a vékony karikákra vágott debrecenit (vagy virslit) és ezzel is kicsit pirítom, kevergetve, hogy le ne égjen. Ilyenkor jöhet rá az őrölt pirospaprika, bőven aki szereti, átforgatva gyorsan, és egy kicsi vizet alá, hogy a paprika meg ne keseredjen, majd hozzáteszem a fél nagy pohár tejfölt. Ezzel egyet rottyantom és megkóstolom kell-e még valamivel ízesíteni, sózni? Bátran fűszerezhetünk, a rizs és a cukkini felszívják az ízeket. Ekkor jöhet a két-három gerezd tört fokhagyma is. Rendes körülmények között az egészet rendesen darált sertés vagy pulyka hússal csinálnám, de most ez volt kéznél. Egy megfelelő tepsit, ecsettel vékonyan kiolajozok. Kezdem a cukkinivel, az egyiket szépen beleszeletelem héjastul egyenletesen egy uborka gyaluval, hogy mindenhol fedjen. Ezt a réteget és minden továbbit, vékonyan meglocsolom az egész tojásokból és a többi tejföllel elhabart, enyhén sózott szósszal. Ez a kötőanyag. Most elterítek egy réteg rizst, erre jön egy réteg pörköltes szósz. A pörköltre aztán újabb sor cukkini, arra a tojásos tejföl, rizs, és kezdjük elölről. A három közepes (~20 cm) cukkinivel, három rakott réteg jön ki, éppen megtelik a tepsi és elfogy a rizs és a pörkölt is. Felülre egy vékony réteg cukkini kerül. A legtetejére egyenletesen elosztjuk a maradék tojásos tejfölt, és legvégül sajtot reszelünk rá bőven. Előmelegített sütőben 40-50 percet sütjük, ha kell rágrillezünk, hogy az olvadt sajt barnás ropogós legyen. A sütőből kivéve, fél órát pihentetjük, hogy a gőzök lehűljenek benne, majd nagy kockákra osztva tálaljuk, kis tejfölt öntünk rá, és melléje. Kiadós, korszerű egytálétel. Desszertnek adjunk gyümölcsöt, például pucolt mandarint, hidegen. Azt hiszem szépen beindultak a nyálmirigyeim, már megint megéheztem.
2010. január 14.