Oldalak

Őszi vásár

Szemrontóan szürke az ég, és mindjárt elpityeredik, esőkönnyeket hullajtva búnak adva a felhőkbe bujdokoló fejét. Ritkásan gyűl a nép a reggeli forgalomban, így hét közepén amúgy sem nagy a tülekedés, hát még ebben a napfénytelen, színtelen fakóságban még mintha annyira sem akarózna senkinek az orrát kidugni az eresz alól. A muszáj az muszáj akinek kell, sebtében lopakodik a munkahelyére, vagy egyéb dolgára, látszólag kedvetlenül. Itt a BNV vásári buszán ülve is érzem a mértéktartó érdeklődést. Ez az első, egyben a szakmai nap, ilyenkor velem együtt a meghívottak őgyelegnek, de betudható ez az indulás félszegségének is, szombatra kiforrja magát, és özönlik majd a kíváncsiságtól űzött közönség. Csütörtökön ráadásul ingyenes nyugdíjas és gyermekes nap lesz, bizonyára az is lök a látogatottságon. Én azonban ma jöttem, és könnyen mozgok a laza tömegben.
A Budapesti Nemzetközi Vásár nagy múlttal rendelkező legáltalánosabban ismert és népszerű rendezvény, most igazából egy kicsit szerényebb a szokottnál. Feltehetően a különféle szakvásárok megszaporodása miatt megoszlik a kiállító cégek és az érdeklődő közönség figyelme és pénztárcája is. Kevés kiállító engedheti meg magának, hogy az eddig legnagyobb érdeklődésre számító BNV mellett a saját szakműfajának megfelelő kiállításon is szerepeljen, így hát mostanság, csak az egyiket, a számára üzleti szempontból előnyösebbet választja. Ettől függetlenül ez marad az átlag fogyasztók, vásárlók igazi rendezvénye, ahol évről évre figyelemmel kísérhetik az építészeti, belsőépítészeti, lakásfűtési, világítási és lakberendezési újdonságokat. Ehhez jönnek még a fitnesz, az alternatív gyógyászat, és még a könnyűipar termékei is.
Három pavilonra korlátozódik most a standok elhelyezése, illetve az utóbbi években nagyon ötletesen és stílusosan, egy hullámvonalú tetővel lefedett fő közlekedési gyalogúton és annak mentén kerülnek felállításra. Ami belépés után megüti a szemem, és mindjárt részvétet ébreszt bennem, hogy a kerti bútorokat kiállítók, fogvacogva, kabátba burkolózva ülnek az Isten borongós szabad ege alatt. A kandallósok és a kályhások sokkal szerencsésebbek, jól be is fűtenek maguknak. A büfék felől is jön némi nyálképző illattal kevert melegség.
Az egyik kisebb (G) pavilonba belépve mindjárt a szemembe ötlik egy óriási több méteres lufi baba, melyet több ezer színes luftballonból építettek fel, a gyerekek nagy örömére. Nekem is nagyon tetszik, kicsit felderíti az időjárás miatt leült hangulatomat. Ebben a csarnokban találok nagy alapterületen felépített vasút terepasztalokat. Igazán érdekes látvány, rengeteg munka van benne. Igazi gyermek birodalom, gokart pályával, távirányítható repülőgép és helikopter modellekkel, és egyéb játékokkal. A térfél közel egyharmadán, dicséretes módon, egy óriási könyvvásár működik számos érdeklődővel, ápolva a kultúránk gyökereit. Kicsit álmélkodva még térülök párat, aztán kilépve az épületből átvágok a másik kisebb pavilon (A) felé. Itt a tavalyihoz hasonlóan külhoni kiállítók, ázsiai, indiai kínálattal szerepelnek. Egzotikus bútorok, csillogó ruhák, aranyozott-festett dísztárgyak, és ezer apró cikk kínálja magát. Nemzeti viseletbe öltözött hölgyek ejtenek ámulatba. Most ők is kisebb számmal vannak mint tavaly. Hamar átvágtatok a legnagyobb (A) csarnokba. Na, itt van aztán az igazán kedvemre való felnőtt mulatság. Szokott helyükön az ajtó és ablak gyártók, magas színvonallal, energiatakarékos, hőszigetelő dupla és tripla üvegezésekkel, a legváltozatosabb formákban. Különféle falburkolatok, bambusz parketták, fűtési rendszerek csigázzák az otthonukat építeni, felújítani kívánók érdeklődését. A különféle masszázs medencéket, szaunákat kínálók sem hiányoznak. Középtáj felé válogatott kárpitos és egyéb bútor, valamint szőnyeg forgalmazók kelletik portékájukat, karöltve néhány irodabútoros csatlakozik a korszerű ergonomikus székeivel. Mindennek a közepén a Lakberendezők Szövetségének (LOSZ) szokásos Trend Szigete a megszokottól szerényebb terjedelemben, de az elvárt színvonalon ad nívós enteriőr példákat az érdeklődőknek. A jelenlévő lakberendezők, és asszisztensek készséggel adnak tanácsot is. Az erőteljes hangulatú konyhák, nappalik, hálók, fürdőszobák, gyerekszobák megszívlelendő példákat adnak.
A nagy kiállítókon kívül a szokásos apró standok színes, sokrétű kínálata vonzza a kíváncsi szemeket és kezeket, mert hiszen itt meg is lehet tapogatni és kipróbálni a termékeket. Különleges konyhai eszközök, edények, kerámia pengéjű kések, és számtalan apró kellék sorakozik a tárlókon.
Szokottnál hamarabb körbejárom az egészet, igaz sok már az évek óta ismerős kiállító, oda elég egy pillantás is, az újdonságokhoz így van időm még egyszer visszamenni, esetleg prospektusokat begyűjteni.
A borús időtől eltekintve nem túl megrázó, de kellemes és hasznos kirándulásnak bizonyul az idei őszi vásár.

2010. szeptember 13.