Oldalak

Megszólal a hatlövetű

A nyugdíjas mesterlövészek élvezetével húzom végig a tisztítórongyot a hidegen csillogó acélon, figyelem ahogy a fény játszik a fémen. Fantasztikus dolog egy ilyen hatlövetű, illik egy férfi kezébe. A szemem sarkából figyelem a fejleményeket. Ló nyerít, épp egy western megy a tévében, lövések hallatszanak. Készenlétbe helyezkedem, kibiztosítok, halk sercegéssel kicsap a szikra és beindul a gyújtás. A gyönyörű kék láng körbefutja az öntöttvas rózsát és visszatükröződik a főzőlap fényes felületén.
Nálunk a ételkészítés, mindig központi szerepet játszott. Gyermekkorom egy részét falun éltem, ott voltak csak igazán finom disznóságok és egyéb házias ételek, melyeket a nagyanyám olyan ízesen tudott készíteni. Édesapám szakács volt, pontosabban francia-szakács, séf. Családunk legtöbb tagja ügyesen bánik a késsel és a fakanállal.
Ez a különleges, hat égőjű, igényesen tervezett gázfőzőlap az én álmom volt. Mikor elhatároztuk, hogy a lakás egy másik helyiségében új konyhát alakítunk ki, a tervezés mellett nekiálltam felderíteni egy igazán kényelmes és sokoldalú gázrezsót. Az igény az volt, hogy legyen háromsoros wok égője a keleti típusú főzéshez, egy halégő a hosszúkás és ovális sütő-főző edényekhez, a többi a megszokott kisebb-nagyobb gázrózsák. Nem mellékes, hogy egyszerre ketten is főzhetünk rajta, különböző dolgokat.
Szóval vidáman ég már a kék láng, ma székelykáposzta lesz terítéken. Sertés lapockahúst kértem a hentestől, olyat, amin rajta van a porcogója. Én így szeretem. Szoktam pulyka felsőcombot használni, az is nagyon kiváló. A savanyú káposztát már beáztattam hideg vízbe, hogy néhányszor átmossam. Így könnyebben puhul és utólag is be lehet állítani az ízét, kevés ecettel, vagy a saját leöntött levével. Első fázisban egy jó pörköltet főzök, nem teljesen puhára. Sok füstölt szalonnát pirítok pici olajon, lehetőleg húsosat, és mindenféle maradék szalonnabőrkét, közben rá egész köményt, hogy kipattogjon. A pörcösödött szalonnára jön két fej szálas félkarikára vágott vöröshagyma és pici só, hogy le ne égjen. Az átüvegesedett hagymát nagy lángra teszem, hogy a kockákra vágott hús beleöntve sisteregjen. Sózom, borsozom és kevergetem, hogy mindenhol kifehéredjen, aztán hagyom pirulni. Mikor már kissé barnás, hozzáteszem bőven az őrölt édes-nemes paprikát, és legalább 5-6 szép babérlevelet, sok aprított fokhagymát, zúzott borókabogyót, kevés majoránnát. Ezek kiemelik a káposzta ízét. Ne feledjük, hogy a fűszerek egyben gyógynövények is, ne féljünk tőlük. Átforgatom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd háromnegyed-puhára főzöm és hozzáadom a leöblített káposztát. Átkeverem, majd szükség szerint felengedem vízzel. Ne legyen túl leveses és ne legyen túl sűrű. Aki gazdagon szereti, tehet hozzá karikázott füstölt sertés, vagy pulyka kolbászt, esetleg kuktában külön puhított füstölthús darabokat. Az egészet készre főzzük, ügyelve, hogy a káposzta kissé roppanós maradjon, akkor igazán finom. Ilyenkor lehet beállítani, hogy mennyire legyen savanykás. Rögtön lehet fogyasztani, de másnap, harmadnap melegítve az igazán finom, amikor összeérnek az ízek. Ehetjük tejföllel vagy anélkül, és hozzá ropogós rozskenyeret, annak aki nem hízékony.
Következő alkalommal talán kocsonyát főzök, és újra szól a hatlövetű.



2009. január 23.