Oldalak

Enterprise űrhajó és a pörkölt küldetés

A visszaszámlálás elindult, az irányító panel előtt állok, szememet a a színesen világító ikonokra függesztem, minden adat a rendelkezésemre áll. Az ujjamat végigfuttatom a terminál tükörsima üvegfelületén és apró érintésekkel beállítom a paramétereket. Mozdulataimra halk sípolások igazolnak vissza, végül megérintem a startjelet.
Hallom, ahogy a turbina felpörög majd megállapodik egy optimális fordulatszámon, és egy alig észrevehető vibrációval állandósul. Közben kigyullad a belső munkafény, mely a küldetés végéig láthatóvá teszi a folyamatot, a digitális visszaszámlálón pedig szép lassan csorognak a másodpercek. Igen, kezdődik egy újabb izgalmas kaland.
Ez az Enterprise űrhajó, legalábbis azt a képzetet kelti bennem, mikor kedvenc elektronikus sütőnket egy új feladatra felkészítem és beizzítom. Különösen szeretem, hogy teljesen érintő vezérlésű az egész. A mai küldetés célja egy különleges pörkölt megalkotása. Hogy miért kell ehhez sütő? Hát épp ez benne a különleges. A legtöbb háziasszony és háziúr már biztosan főzött pörköltet, hisz ez a közkedvelt húsétel alapvető a magyar konyhában. A piros fűszerpaprika elterjedése óta, nagyjából változatlan formában és módon készítjük, egyetlen hátránya, hogy elkészültéig gyakran kell kevergetni, őrizni és ez rengeteg időt elvesz. Ha nem figyelünk, csúnyán le is kozmál vagy leég. Kitaláltam hát, hogyan lehet kényelmesen, tökéletes (annál is jobb) pörköltet főzni a sütőben.
Kerítsünk egy fedeles zománc, vagy vagy fém lábast, lényeg, hogy a fülek hőállóak legyenek, azaz ne legyen rajtuk semmilyen műanyag. Közben kapcsoljuk be a sütőnket előmelegítésre, állítsuk 160 170°C ra, gázsütőnél 3.-4.-es fokozatra, hiszen nem sütni, hanem főzni akarunk benne. Akinek van légkeveréses programja, azok közül válasszon, de ne a grillezőset, lényeg, hogy a meleg egyenletesen körbeáramolja az edényt.
  • A főzés első fázisát teljesen hagyományos módon a tűzhelyen kezdjük. Kevés olajon szalonnapirítás, köménypattogtatás, majd az apróra vágott hagymák bőséges hozzáadása (legalább 2 fej), üvegesre pirítva (nem égetve). Én aprítok bele egy hüvelykujjnyi gyömbért is, pár gerezd fokhagymával, majd jöhet a kockára vágott hús. Csirkétől marhahúsig bármi lehet, csak a főzési időt kell ehhez beállítani. Sertéshúsnál általában fél kilónként 20-25 perc, forrástól számítva, de lehet kísérletezni. A húst sózzuk, kevergetéssel kérget pirítunk rá, fűszerezzük 2-3 babérlevéllel, bőven majoránnával, borssal, erős paprikával, tehetünk hozzá egy kis sűrített paradicsom-konzervet is, zöldpaprikát is. Átkeverjük, majd felöntjük vízzel, hogy ellepje. Tehetünk vörösbort is bele, akkor pince-pörkölt lesz. Nagylángon forrásig hevítjük.
  • A második fázisban, a rotyogó ételt az előmelegített sütőbe tesszük, a fedőt ferdén helyezzük rá, hogy egy kis rés maradjon és a gőz szabadon távozhasson, majd rácsukjuk az ajtót. Most nyugodtan hátradőlhetünk, vagy tehetünk egy űrsétát, amíg a jelzőcsengő nem figyelmeztet a főzés végére. A módszer előnye, hogy nem kell ott állni a tűzhely mellet és kevergetni az ételt, valamint nem fog leégni sem, mert körkörösen elosztva kapja a hőt. Ha rosszul méreteztünk, és esetleg több lé maradna a hús alatt mint kellene, akkor a tűzhelyen utólag egy kicsit beforralhatjuk. Tálaljuk rizzsel, főtt burgonyával, ínyenceknek túrós-csuszával (mennyei!), és valami savanyúsággal, salátával.
Az ízletes ebéd, vagy vacsora után megjutalmazhatjuk magunkat az Enterprise űrhajó kalandjainak egyik izgalmas epizódjának megtekintésével. ...3, 2, 1, 0, Start!

2009-03-23.