Oldalak

Égzengés és fapadló

Égzengés és földindulás, a zaj fülsüketítő. Mint az utasszállító repülőgép turbinája a motortérben hallgatva. Szélsebesen forog a henger, az anyag engedelmeskedik, megadja magát, porrá válik és eltűnik egy hatalmas feneketlen zsákban, mintha hat ördög lapátolná be egyszerre, gyorsított felvételen. Sok éves szakértelem mozdul meg az agyközpont operátor szegletében, parancsok futnak a hosszú idegszálakon a kéz izmainak receptoraiba, hogy aztán leheletfinom kitérésekkel megmozduljanak az ízületek.
A kéz pedig precízen és határozottan vezeti a megvadulni készülő gépszörnyet, mely engedelmesen fordul a kívánatos irányba. Megfeszülnek a széles hátizmok, a test bedől, a lábak ellentartják a meglódulni készülő tömeget. Lépés lépés után, mozdulat mozdulat után, az amúgy teljesen üres szobát betölti a sivítás, a mennydörgés, az ember és a gép. A százéves öreg parketta meglehetősen jó állapotban vészelte át a történelmet, bár megszületése óta sem parkettázó mestert, sem annak kezében csiszológépet nem látott. Talán szerencséjére, hogy a lakás bejárattól legtávolabbi helyiségébe került, mert így jócskán megmenekült a rajta keresztül trappoló, cammogó, csoszogó, tipegő, pipiskedő cipők romboló rettenetétől. Időnként vastag, szép szőnyegek fedték el apró szépséghibáit és az öregség ráncait, tompítva a kíméletlen tűsarkakat.
A gondolatban, tervben és tettben is kiválóan sikerült felújító szobafestés végéhez közeledvén, pánik szerűen felmerült bennünk a gondolat, hogy a gyönyörű új falakhoz, a disszonánsan tetszelgő fapadlóval is kéne kezdeni valamit. Most eljött az idő, hogy néhány napra parkettázók vegyék gondozásba a patinás burkolatot. A szobafestő, aki barátom, mindjárt ajánlott is egy szakembert, így az induló bizalom megvan, és amúgy sem marad idő a tétovázásra, ha belátható időn belül vissza akarunk költözni. Időegyeztetés, a szolgáltatás és az anyaghasználat tisztázása következik, majd nagykanállal belecsapni a lecsóba, hogy felpörögjenek az események. A legnagyobb megpróbáltatás az egészben, hogy teljesen ki kell üríteni a szobát, és ezeknek a bútoroknak helyet kell találni az amúgy is zsúfolt lakásban és ez a mi esetünkben a lehetetlennel határos feladat. Most az ágyunk az ebédlőasztal helyén áll, szekrények szoros gyűrűjében, közben gyakoroljuk a laposkúszást és az akadálymászást.
A parkettások először kijavítják a padló nagyobb hibáit, ehhez esetleg fel is vesznek néhány lécet, majd ragasztva, leszögelve visszateszik, hogy később már ne mozogjon, billegjen. Azután több menetben le kell rágni azzal a ronda nagyhangú géppel a parketta felső rétegét, a rárakódott kosszal piszokkal, régi repedezett lakkal együtt. A mester időnként csiszolópapírt cserél, finomsági fokozatban is, hogy egyre simább legyen a felület. Minden rétegnél bejárja a szoba területét oda-vissza, faltól-falig, ami több órás, nagy koncentrációt igénylő művelet. Kisebb, kézi csiszolókkal kell megmunkálni a nagy géppel nem elérhető széleket, sarkokat. A megfelelő felületi finomság elérése után, a hézagokat kikenik valami gyorsan száradó fa színű masszával. Ennek száradása után megint egy finom-csiszolás, egy másik csendesebb és kisebb gépszörnnyel, utána portalanítás, majd jöhet a heveny alapozás. A legvégső, koronázó művelet a lakkozás, mely legalább kettő, de három rétegben az igazi, hogy teljes szépségében ragyogjon az egész.
Égzengés és földindulás, de maholnap kedvünkre való falak között, kedvünkre sétálgathatunk a gyönyörű parkettán, akár zokniban is (A vendégek nem!).

2009. április 28.